backahastar.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Nytt

• Inackordering »
Vi erbjuder inackorderingsmöjlighter för din häst, i box eller i lösdrift.

• Sadlar »
Nu är vi återförsäljare för Deuber´s sadlar såsom t.ex. StarTrekk.

• Tjänster » 
Behöver du mätintyg, hästpass eller chipmärkning till din häst? 

 


Malin

... är väl värd en egen presentation på sidan. Hästbiten kan ni läsa om här:

 

 

Karriären började "PÅ RIKTIGT" då jag fick följa med min morbror och hans tjej till hennes föräldragård i Nyby. Där blev jag introducerad på bästa sätt av Eva, som just då hade två stycken shettisston i stallet.  Då det ena stoet fick två föl, blev det naturligtvis efterhand dags att ta dessa på premiering  och det var oftast den stora höjdpunkten under somrarna.

 

Hästintresset tilltog och efter mycket tjat blev det trots bristen på pengar, dags att introduceras i ridskolans mystiska värld. Först Aspåsnäsets ridskola, med favorithästar som Vaquero och Emblem. Därefter Dvärsätts Ryttarförening, som senare blev Ås ridskola. Vid tolv års ålder och efter en allvarlig sjukhusvistelse, fick jag äntligen min egen häst. Dessvärre blev det ju slut på lektionsridningen - familjen hade inte råd med både undervisning och underhåll av den egna hästen.

 

Ungefär i samma veva som jag fick min egen häst, var jag också med och bildade Åsens Hästsportförening. Vi var flera hästintresserade som tyckte att det var dags att sätta igång med lite aktiviteter på allvar. Det ordnades diverse tävlingar, ridläger, träffar, studiecirklar, föreläsningar och även lektionsridning på olika nivåer. Senare blev ÅHF istället Lits Ryttarklubb och förhoppningsvis bidrar klubben till att främja hästintresset hos unga och gamla.

 

Min tävlingskarriär är inte mycket att hurra för. Förutom klubbtävlingar har jag endast tävlat i någon enstaka lokal distansritt, 50 km. Jag gillar verkligen tävlingsgrenen men tiden räcker inte till träningen, och dessutom är inte min ambition att komma etta tillräckligt stor. Numera ägnar jag mej mest åt enkel "nöjesridning" och gärna i form av långturer.

Körning är ju något som jag försöker komma gång med ordentligt, och ambitionen att starta vår shettishingst i ponnytrav är inte borta.

Avel är ett annat område som jag inte alls är insatt i men som lockar mer och mer.

 

Det mesta "arbetet" inom hästbiten har varit ideellt för min del, och  vårvintern 2000 åkte jag till Italien via ett EU- projekt (Breaking Barriers). Där tillbringades 6 veckor i Reggio Emilia. Delvis skulle vi studera- allt ifrån språket till kulturhistoria, delvis skulle vi praktisera. Jag gjorde min praktik tillsammans med Katarina, i ett snoffsigt stall strax utanför stan. Där fanns ridhus, paddock, terrängbana, restaurang, badbassäng, fotbollsplan, tennishall… osv osv. Det var lärorikt och jättekul, men stallpersonalen pratade ingen engelska så vi hade en del kommunikationssvårigheter.

 

Under 2004 blev det skoldags; Hästturismutbildningen i Järpen. En ettårig påbyggnadsutbildning, med grunden på hästsport, och inriktning på turism/ eget företagande. Den största behållningen därifrån var de praktiska delarna, tex hovvård, veterinärvård, hästmassage och körning.

Även här ingick ett antal veckors praktik, och jag valde att tillsammans med Stina, tillbringa dessa hos Västeråsens islandshästar. Slitigt, jättekul, och sanslöst trevligt.

Jag lärde mej bla att jag troligtvis INTE vill ha drygt 50 hästar att sköta om varje dag…

 

Eftersom mitt eget antal hästar har växt dramatiskt under de senaste åren, har jag insett att det vore bra om mitt intresse kunde leda till annat än bara utgifter. Därför har jag försökt att komma fram till nån sorts plan. Vi får se om den lyckas..

 

 

 

Foto: Lisa Mörtberg

Malin är av..
Svenska Hästavelsförbundet - godkänd id-kontrollant
Svenska Travsportens Centralförbund - certifierad identifierare
Jordbruksverket - godkänd chipmärkare
Svenska Ridsportförbundet - godkänd mätman för ponny, innehar grönt kort
Lits Ryttarklubb - vald till ordförande

 


              

  läs mer:

 

 

 

• Hästturism »

 

 

 

• Breaking Barriers »

 

 

 

• Skogens Dag »

 

 

 

• Lits Ryttarklubb »

 

 

• Västeråsen »

 

 

• Spikbodarna »

 

 

• Medeltidsintro »