backahastar.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Nytt

• Inackordering »
Vi erbjuder inackorderingsmöjlighter för din häst, i box eller i lösdrift.

• Sadlar »
Nu är vi återförsäljare för Deuber´s sadlar såsom t.ex. StarTrekk.

• Tjänster » 
Behöver du mätintyg, hästpass eller chipmärkning till din häst? 

 


breaking barriers

... om att praktisera utomlands

 

 

 

 

Under januari 2000 åkte jag iväg på ett pilotprojekt genom EU, en form av kulturutbyte mellan ungdomar i Sverige, England och Italien. Under 1 och ½ månad skulle man studera och arbeta i värdlandet. Man kunde önska vilket land man ville komma till och vad för form av praktik man skulle vilja ha. Efter en introduktionsvecka på  Vara folkhögskola, där jag träffade min nuvarande sambo, hamnade jag i Italien.

 

Närmare bestämt Reggio Emilia, söder om Milano. Det var inte någon turistort och därmed inte många som pratade engelska. Själv kunde jag ingen italienska så det blev lite spännande redan på den nivån..  Resa, hotell och mat samt fickpengar finansierades med Eu medel och jag delade rum med Katarina och Lina från Östersund.

 

Tillsammans med just Katarina skulle jag praktisera i ett stall strax utanför stan, och vi blev bägge ganska stumma av synen som mötte oss… Området var enormt, omgärdades av staket och mur. Genom låsta grindar släpptes vi in på C.E.R.E. -  Circolo Equitazione nell Reggio Emilia. 3 stallbyggnader, ett ridhus, en terränghoppbana, paddock, restaurant och pub, pool, simbassäng, tennisbana, tennishall, badmintonhall, fotbollsplan… Och så vidare. Hästkulturen här var verkligen en annan än vi var vana vid. Jag minns bara att vi såg en enda rasthage för de ca 30 hästarna. Och när de vistades ute hade de ett antal täcken på sig, trots att dagstemeraturen  låg över 5 plus även tidigt på morgnarna nu. Under sommaren kunde hästarna inte alls vara ute mitt på dagen då det var för hett för dem. Den enda motion hästarna fick var alltså i en minimal hage, i ridhuset eller ibland på terrängbanan.

Där försvann mitt dåliga samvete direkt då jag tycker att mina hästar ibland får komma ut sent på morgonen. De får ju åtminstonde komma UT!

 

Man märkte en del stereotypa beteenden hos många av hästarna, både de privata och de som ägdes av ridskolan. Dessutom skiljde det mycket mellan ägarna, vad för anledning man hade skaffat sig en egen häst. Ofta var hästarna sadlade och klara när ägaren kom, hästen reds, lämnades till stallpersonalen och ställdes av dem in i sin box igen efter skötseln avklarats. Inte många av ägarna mockade själva till sin häst, utan det var våran huvudsakliga uppgift. Då de står inne hela dagarna mockas det 2 ggr om dagen. Att vi som tjejer skulle hålla på med sånt var dessutom inte aktuellt de första dagarna, vi fick mest titta på när Marcello och Guerino jobbade. Det blev trist så vi gjorde snart det vi ville vare sig det var meningen eller inte. En del hästar och ägare var supertrevliga, andra inte- precis som i alla stall. Att hitta ömsade ormskinn på morgonen när man kom in till hästen är inte så vanligt i Sverige, men här var det tydligen ingen stor grej.

 

Lunch blev vi bjudna på i restaurangen och all personal var väldigt trevlig mot oss. Vi fick vara med om diverse konstiga diskussioner och språkliga missförstånd, men hästarna hade vi inga problem att förstå tack och lov!

En helg anordnades det hopptävling inne i ridhuset, det var lite andra regler som gällde än här hemma i Sverige… Väldigt lärorikt som sagt.

Sista arbetsdagen fick vi till och med ta en kort ridtur på ett par av ridskolans hästar. Inte ens  Marco & Guero hade fått rida, trots att de hade jobbat några år längre än oss. Det kändes som en stor ära. Hästarna kändes väl inte så pigga och fräscha dock, hårda  i munnen och lyssnade inte på skänkeln. Klassiskt bland hästar som används för att lära folk att rida, skulle jag våga påstå. En del av mitt hjärta finns kvar där nere i stallet. Jag har sällan haft så intensivt och roligt på en praktikplats, och det är sorgligt att veta att man antagligen aldrig kommer tillbaka igen.

 

 

 

 

 

 


              

  läs mer:

 

 

 

• Hästturism »

 

 

 

• Breaking Barriers »

 

 

 

• Skogens Dag »

 

 

 

• Lits Ryttarklubb »

 

 

• Västeråsen »

 

 

• Spikbodarna »

 

 

• Medeltidsintro »

 

 

• 3 Älvar »